Historie

Het Meeting House is gevestigd in een prachtig rijksmonument.  Dit voormalige bankgebouw is gelegen aan de Johan de Wittstraat  in het historische centrum van Dordrecht.

Het pand is gebouwd in de stijl van het eclecticisme en is van grote monumentale waarde. Het rijksmonument is gedurende 2012 volledig gerenoveerd. Oude details en elementen zijn bewaard gebleven of in ere hersteld. Op veel plaatsen is de oorspronkelijke houten detaillering te zien en is het glas in lood behouden gebleven in de diverse vergaderruimtes.

 

Historische verkenning
Omstreeks 1870 werd de Johan de Wittstraat aangelegd. Deze straat was de nieuwe weg van het centrum richting het station en daarom een uitgelezen plaats voor het vestigen van een nieuwe spaarbank.
De spaarbank was een idee van een predikant die voor de  “vorming, verbetering en beschaving van het volk”  stond en met name voor de arbeidersklasse. Het pand aan de Johan de Wittstraat is gebouwd met het idee de status van de spaarbank zichtbaar te maken. Op de zandstenen rondboog in het gevelvlak is de tekst SPAARBANK te lezen.

 

De bank, ontworpen door architect H.W. Veth, werd op 1 mei 1876 in gebruik genomen. In de jaren daarna was er door de groei van de bank een groter gebouw nodig. Dit stuitte op veel bezwaren waardoor er in 1912 een totaal nieuwe spaarbank werd ontworpen en in gebruik is genomen op dezelfde plaats. Deze geheel nieuwe spaarbank is door architect Anthonie Ek ontworpen en kent vandaag de dag zeer grote architectuur-historische waarde.

360 graden

U kunt ons gebouw ook in 360 graden hier bekijken.

Deel deze pagina met jouw vrienden!Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin